Η προσέγγιση του αναδυόμενου γραμματισμού αναφέρεται στις συμπεριφορές που εκδηλώνουν τα παιδιά σχετικά με την ανάγνωση και τη γραφή, προτού ακόμη τις κατακτήσουν αυτές.
Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν τους όρους "προανάγνωση" και "προγραφή" για το νηπιαγωγείο κυρίως. Παρόλα αυτά, πλέον υποστηρίζεται ότι η κατάκτηση του γραμματισμού είναι συνεχής και επομένως οι παραπάνω όροι θεωρούνται επιστημονικά αδόκιμοι, καθώς διαχωρίζουν την εξελικτική πορεία σε στάδια. Με άλλα λόγια, η ανάγνωση και η γραφή δεν αποτελούν "προνόμιο" του δημοτικού, με αποτέλεσμα το νηπιαγωγείο να περιορίζεται στην "προανάγνωση" και την "προγραφή". Ο γραμματισμός δηλαδή δεν αφορά μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μόνο.
Όπως ειπώθηκε αρχικά, πριν από τη συστηματική διδασκαλία της ανάγνωσης και της γραφής, τα παιδιά επιχειρούν να διαβάσουν και να γράψουν. Στην ανάδυση του γραμματισμού συν τοις άλλοις βοηθάει η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος που να περιέχει έντυπο υλικό. Οι καρτέλες με τα ονόματα των αντικειμένων που βρίσκονται στην τάξη (πίνακας, θρανίο, έδρα κλπ.) εμπλουτίζουν τον περιβάλλοντα έντυπο λόγο της τάξης. Βέβαια από μόνη της η τοποθέτηση των καρτελών στις αντίστοιχες θέσεις δεν προσφέρει πολλά, αν δεν αξιοποιηθούν ανάλογα.
Για παράδειγμα, προτείνουμε στα παιδιά να εντοπίσουν ποια ονόματα των μαθητών της τάξης τους αρχίζουν με την ίδια φωνή όπως η βιβλιοθήκη, δείχνοντας την αντίστοιχη καρτέλα και γράφοντας ταυτόχρονα τα ονόματα αυτά στον πίνακα. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να παρατηρήσουν πολύ καλά τις καρτέλες και αφού ακολουθήσει χορωδιακή ανάγνωση, να τις βγάλουμε, να τις ανακατέψουμε και να προτείνουμε να τις ξαναβάλουν στη σωστή θέση.
Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου