Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Καρτέλες διαχείρισης θυμού


Ο θυμός είναι ένα δύσκολο κι επίπονο συναίσθημα. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να τον αναγνωρίζουν, να μιλούν γι' αυτόν και να τον διαχειρίζονται αποτελεσματικά.


Στο αρχείο παρουσιάζονται 15 τεχνικές με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους εκτόνωσης του θυμού. Μελετήστε τις τεχνικές μία προς μία, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι έγιναν κατανοητές από τα παιδιά. Δε σημαίνει ότι όλες οι τεχνικές θα είναι αποτελεσματικές για το σύνολο των παιδιών. Γι' αυτό και δίνουμε αρκετές ιδέες διαχείρισης. Πέρα από τη διδασκαλία των τεχνικών, πολύ σημαντική είναι και η εξάσκηση σε αυτές, ώστε να μπορούν να τις θυμηθούν την κρίσιμη εκείνη στιγμή.

Υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τον θυμό τους. Στην περίπτωση αυτήν προτείνετε στους γονείς να αναρτήσουν τις καρτέλες και στο σπίτι, για να γίνει προσπάθεια από κοινού. Εξηγήστε επίσης ότι οι ίδιοι λειτουργούν ως παράδειγμα προς μίμηση. Επομένως, είναι απαραίτητο και αυτοί να μάθουν να διαχειρίζονται τον θυμό τους.


Εκτυπώνετε το αρχείο σε χρωματιστά φύλλα Α4 και τοποθετείτε τις καρτέλες τη μία κάτω από την άλλη ξεκινώντας από αυτήν με την ερώτηση "Έχεις θυμό;". Στις σελίδες 8-9 θα βρείτε μικρότερες καρτέλες για να φτιάξετε μπρελόκ για τα παιδιά, προκειμένου να το συμβουλεύονται όταν χρειαστεί.



3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Βρήκα ενδιαφέρουσες τις καρτέλες αυτές ψάχνοντας τρόπους να βοηθήσω έναν μαθητή μου να διαχειριστεί τον θυμό του. Τις καρτέλες αυτές τις αναρτώ στην τάξη και επιλέγει εκείνος όποια θέλει από αυτές να εφαρμόσει; Αφού φυσικά τις εξηγήσουμε και καταλάβουν τι εστί η καθεμιά;Σκεφτόμουν μήπως να τις μελετήσει όλες μόνος του και να επιλέξει κάποια συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες από αυτές, ώστε να υπάρχει μια "σταθερότητα" στις πράξεις του και να τον βοηθήσει να το ελέγξει καλύτερα. Τι προτείνετε να κάνουμε; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Ακριβώς, αναρτάτε τις καρτέλες και τις συζητάτε με τα παιδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τους λέτε να επιλέξουν αυτήν ή αυτές που θεωρούν ότι θα τους βοηθήσει περισσότερο. Για τους μαθητές που έχουν πιο συχνά ή έντονα ξεσπάσματα θυμού, μπορείτε να φτιάξετε και το αντίστοιχο μπρελόκ. Επίσης, είναι απαραίτητη η συνεργασία με την οικογένεια, ώστε οι τεχνικές αυτές να εφαρμόζονται και στο σπίτι για να υπάρχει μια συνέχεια στην παρέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις