Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Καρτελάκια ονομάτων με κουκουβάγιες



Τα καρτελάκια με τα ονόματα των παιδιών μπορούν να λειτουργήσουν ποικιλοτρόπως μέσα στην τάξη, γι' αυτό και επιλέγονται από πολλούς εκπαιδευτικούς κυρίως στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.


Μπορούν για παράδειγμα να τοποθετηθούν στα θρανία των παιδιών, στις καρέκλες, στις κρεμάστρες, στα συρταράκια ή στα ντουλαπάκια τους. Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το όνομά τους. Ταυτόχρονα, τα καρτελάκια βοηθούν στην οργάνωση της τάξης.  

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε με αυτά το παρουσιολόγιο της τάξης με θέμα τις κουκουβάγιες. Παίρνετε καφέ χαρτί του μέτρου, το κόβετε σε λωρίδες, το τσαλακώνετε και το στριφογυρνάτε για να δημιουργήσετε τον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου. Το στερεώνετε στον τοίχο χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. Στα κλαδιά του δέντρου τοποθετείτε τις κουκουβάγιες με τα ονόματα των παιδιών. Ανάλογα με την εποχή αλλάζετε τη διακόσμηση του δέντρου, π.χ. κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα το φθινόπωρο, άσπρο βαμβάκι για χιόνι τον χειμώνα, άνθη και πράσινα φύλλα την άνοιξη, καρπούς το καλοκαίρι.

Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τα καρτελάκια για τον πίνακα καθηκόντων. Κάντε τρύπες με τον διακορευτή στο επάνω μέρος των κύκλων. Περάστε τα καρτελάκια σε πλαστικό κορδόνι χειροτεχνίας και κρεμάστε τα με ένα καρφάκι στον τοίχο. Κάθε μέρα αλλάζετε το αρχικό καρτελάκι, προκειμένου το επόμενο παιδί να αναλάβει τον ρόλο του βοηθού.

Στο αρχείο θα βρείτε καρτελάκια για τα ονόματα των παιδιών σε πολλά και διαφορετικά χρώματα. Αφού τα πλαστικοποιήσετε, γράφετε σε αυτά τα ονόματά τους, χρησιμοποιώντας λεπτό ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς σβήνετε τα ονόματα και τα χρησιμοποιείτε την επόμενη.

Να σημειωθεί ότι οι νηπιαγωγοί δεν πρέπει να γράφουν τα ονόματα των παιδιών με κεφαλαία μόνο γράμματα, επειδή θεωρούν ότι τα παιδιά θα μπορέσουν να τα αντιγράψουν πιο εύκολα. Η κεφαλαιογράμματη γραφή δε χρησιμοποιείται πλέον, παρά μόνο σε ταμπέλες, επιγραφές κλπ. Το ίδιο ισχύει και στους υπόλοιπους πίνακες αναφοράς (ημέρες, μήνες, εποχές, καιρός κ.ο.κ.). 

Την εικονογράφηση έχει κάνει η Γαλήνη Γκαλά.

2 σχόλια:

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις