Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Καταλήξεις ρημάτων


Οι καταλήξεις των ρημάτων είναι μια βασική ενότητα στη γραμματική, που όμως δυσκολεύει αρκετά παιδιά. Από την Α' δημοτικού ξεκινάμε σταδιακά τη διδασκαλία τους, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν παιδιά ακόμα και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού που συνεχίζουν να δυσκολεύονται.


Θέλησα να φτιάξω έναν πίνακα αναφοράς με τις καταλήξεις των ρημάτων που να είναι απλός αλλά ταυτόχρονα να γίνεται άμεσα αντιληπτός από τα παιδιά. Αποτελείται από χαριτωμένες κάμπιες! Στη μέση του πίνακα τοποθετείτε τον κύκλο που γράφει "εγώ". Περιμετρικά του κύκλου αυτού στερεώνετε με χαρτοταινία τα κεφάλια και στη συνέχεια ακτινωτά τους κύκλους με το σώμα της κάθε κάμπιας. 

Το σώμα της κάθε κάμπιας αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος υπάρχει η κατάληξη μόνο και στα άλλα δύο μέρη υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα, δηλαδή:
-ω  αγαπώ  δίνω
-αίνω  μαθαίνω  πηγαίνω
-ώνω  διπλώνω  κρυώνω
-ίζω  αρχίζω  φροντίζω
-εύω  χορεύω  μαζεύω

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι από τη Γαλήνη Γκαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις