Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Τα συναισθήματα


Τα παιδιά κατακλύζονται από συναισθήματα γιατί αποτελούν κομμάτι του εαυτού τους. Τα συναισθήματα αυτά, ακόμα κι αν δε γίνονται με άμεσο τρόπο αντιληπτά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάθηση και στο κλίμα που δημιουργείται στην τάξη. Η αναγνώριση, η κατανόηση (αίτια και συνέπειες), η αποδοχή και η διαχείριση των συναισθημάτων αποτελούν δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να διδαχθούν στο σχολικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτόν καλλιεργείται η συναισθηματική επίγνωση, που συνιστά ένα από τα πιο βασικά βήματα για τη ζωή.

Για να φτιάξετε τον πίνακα αναφοράς με τα συναισθήματα, τοποθετήστε με χαρτοταινία μαύρο χαρτί του μέτρου στον πίνακα. Με τον προτζέκτορα κάντε προβολή της παραπάνω εικόνας στο χαρτί του μέτρου, αντιγράψτε το περίγραμμα του κεφαλιού και κόψτε το. Το κεφάλι που βλέπετε στην εικόνα έχει διαστάσεις 1x1 μέτρο. 


Κολλήστε το κεφάλι στον τοίχο και στο επάνω μέρος του βάλτε τους κύκλους με τα συναισθήματα (σελ. 2-6) από την ταινία "Inside out", που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή στα παιδιά. Από το στόμα του κεφαλιού βγαίνουν οι λέξεις (σελ. 7) που αντιστοιχούν στα παραπάνω συναισθήματα. Οι λέξεις υπάρχουν σε ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρτελάκια, προτιμήστε τα ασπρόμαυρα. Πάνω από το κεφάλι τοποθετήστε τα γράμματα (σελ. 8-11) που σχηματίζουν την ερώτηση "Πώς νιώθεις;". 

Στις σελίδες 12 έως 16 του αρχείου υπάρχουν οι οικογένειες των βασικών συναισθημάτων σε ασπρόμαυρα κυκλάκια. Τις εκτυπώνετε σε χρωματιστά φύλλα, βάσει του χρώματος του έχει το βασικό συναίσθημα, δηλαδή κίτρινη τη σελίδα 12, μπλε τη σελίδα 13, πράσινη τη σελίδα 14, κόκκινη τη σελίδα 15 και μοβ τη σελίδα 16. Με τα καρτελάκια αυτά, καθώς και με τα έγχρωμα της σελίδας 7, μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να επιλέγει ένα το παιδί και να μιλάει για μια εμπειρία στην οποία ένιωσε το συγκεκριμένο συναίσθημα, πώς το διαχειρίστηκε, τι εναλλακτικές είχε κλπ.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις