Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Η αξία θέσης ψηφίων σε μπρελόκ


Πολύ συχνά κατά την επεξεργασία μιας μαθηματικής έννοιας επιχειρούμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισής της, προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι τα παιδιά την κατέκτησαν.
Η αξία θέσης ψηφίων, παρόλο που διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, είναι μια έννοια που δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, διότι απαιτεί αφαιρετικό τρόπο σκέψης. Με τη βοήθεια του μπρελόκ όμως οι μαθητές φτιάχνουν αριθμούς και καταλαβαίνουν την αξία θέσης των ψηφίων, καθώς βλέπουν τον κάθε αριθμό ολόκληρο. 

Μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να φτιάξουν από μονοψήφιους έως τετραψήφιους αριθμούς (π.χ. 5.673), να πουν από πόσες μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες και χιλιάδες αποτελείται και τέλος να αναλύσουν τον αριθμό που έφτιαξαν (π.χ. 5.673=5.000+600+70+3). Εναλλακτικά, φτιάχνετε εσείς έναν αριθμό από το 0 έως το 9.999 και ζητάτε από τα παιδιά να τον διαβάσουν και να τον αναλύσουν.

Για να φτιάξετε το μπρελόκ εκτυπώστε την κάθε σελίδα σε χαρτί διαφορετικού χρώματος. Πλαστικοποιήστε και κόψτε οριζόντια τις καρτέλες με τους αριθμούς. Κάντε τρύπες με τον διακορευτή στο σημείο όπου υπάρχει το κυκλάκι. Τέλος, περάστε τις καρτέλες σε κορδόνι χειροτεχνίας, αφήνοντας αρκετό χώρο για να γυρνάνε εύκολα.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις