Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Πίνακας εκμάθησης της ώρας


Η εκμάθηση της ώρας ξεκινάει στη Β' τάξη δημοτικού, αλλά συνεχίζει να αποτελεί κομμάτι της διδακτέας ύλης και των επόμενων τάξεων. Αρχίζουμε με το αναλογικό ρολόι και στη συνέχεια εισάγουμε το ψηφιακό. Με τον συγκεκριμένο πίνακα, θα παιδιά θα μπορέσουν να πειραματιστούν και να καταλάβουν τη σχέση μεταξύ των δύο απεικονίσεων της ώρας.

 Αρχικά θα χρειαστούμε ένα κουτί συσκευασίας (από βαφές μαλλιών), όπως αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Για να καλύψω τα γράμματα στο μπροστινό μέρος, χρησιμοποίησα μία λωρίδα μοβ πλαστικοποιημένου χαρτιού, πάχους τεσσάρων εκατοστών. Στη συνέχεια, εκτύπωσα σε μπλε χαρτί το καρτελάκι "ώρες" και σε κίτρινο το καρτελάκι "λεπτά". Τα πλαστικοποίησα και τα έκοψα. Τα τοποθέτησα με χαρτοταινία στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.


Εκτύπωσα τους αριθμούς των ωρών σε μπλε χαρτιά Α4 και των λεπτών σε κίτρινα. Κατόπιν, τα πλαστικοποίησα, τα έκοψα και έκανα τις τρύπες με τον διακορευτή. Χρησιμοποίησα ανοιγόμενους μεταλλικούς κρίκους και πέρασα τις καρτέλες με τους αριθμούς.Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι έκανα τέσσερις τρύπες στο πάνω μέρος του κουτιού συσκευασίας. Τέλος, τοποθέτησα τους κρίκους με τις καρτέλες στις αντίστοιχες τρύπες.


Αν δε βρείτε ανοιγόμενους κρίκους, χρησιμοποιήστε πλαστικό κορδόνι χειροτεχνίας, που είναι εξίσου λειτουργικό. Αν επιλέξετε το κορδόνι, στερεώστε με κολλητική ταινία τον κόμπο στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να μη μετακινείται.


Εκτυπώστε σε λευκά χαρτιά τα αναλογικά ρολόγια της σελίδας 12. Οι ωροδείκτες χρειάζεται να εκτυπωθούν σε μπλε χαρτιά και οι λεπτοδείκτες σε κίτρινα, προκειμένου τα παιδιά να κάνουν την αντιστοίχιση με την ψηφιακή απεικόνιση της ώρας. Πλαστικοποιήστε και κόψτε περιμετρικά τα ρολόγια και τους δείκτες. Με διπλόκαρφα στερεώστε τους δείκτες στα ρολόγια, ώστε να μπορούν να γυρνάνε. Τοποθετήστε τα αναλογικά ρολόγια αριστερά και δεξιά του πίνακα.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο για τον πίνακα εκμάθησης της ώρας εδώ. Είναι σε ασπρόμαυρη μορφή, προκειμένου να κάνετε την εκτύπωση σε χρωματιστά χαρτιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις