Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Εμβαδό και περίμετρος


Πώς προσεγγίζουμε τις έννοιες εμβαδό και περίμετρος; Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι και ιδέες. Θα σας πρότεινα να εντάξετε στη διδασκαλία σας και τη συγκεκριμένη, διότι μπορεί να λειτουργήσει πολύ βοηθητικά για τα παιδιά.


Μπορείτε δηλαδή να φτιάξετε έναν πίνακα όπως αυτόν της παραπάνω φωτογραφίας, στον οποίο η σημασία των εν λόγω εννοιών παρουσιάζεται με αμεσότητα και κυρίως συνδυαστικά. Στην ουσία τα παιδιά θα καταλάβουν ότι λέγοντας εμβαδό εννοούμε την επιφάνεια και περίμετρο το περίγραμμα ενός σχήματος. 

Εκτυπώστε σε μπλε π.χ. χαρτόνια τις σελίδες 3-8 που σχηματίζουν τη λέξη "εμβαδό". Σε αυτές το κάθε γράμμα έχει μέγεθος Α4. Εάν θέλετε μέγεθος Α5, εκτυπώστε τις σελίδες 9-11. Εάν θέλετε ακόμα μικρότερο μέγεθος, εκτυπώστε τις σελίδες 12-13. Τη σελίδα 14 στην οποία βρίσκονται οι καρτέλες με τη λέξη "περίμετρος" την εκτυπώνετε σε μοβ π.χ. χαρτόνια, τόσα ώστε η περιμετρική τους τοποθέτηση να σχηματίζει ένα ορθογώνιο στις διαστάσεις που επιθυμείτε.

Μια ακόμα ιδέα είναι να επιλέξετε εκρού χαρτόνια για τη λέξη "εμβαδό" και πράσινα για τη λέξη "περίμετρος". Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά θα μπορέσουν ίσως πιο εύκολα να συνδυάσουν τις έννοιες με τα χρώματα (εμβαδό-επιφάνεια-εκρού και περίμετρος-περίγραμμα-πράσινο). Η συγκεκριμένη μνημονική τεχνική προσεγγίζει τις έννοιες, αξιοποιώντας την εικόνα με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη μεγάλη και σπουδαία προσπάθεια που κάνετε.
    Θέλω να κάνω όμως μια επισήμανση: το σωστό είναι "ΕΜΒΑΔΟΝ" και όχι "ΕΜΒΑΔΟ".
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ! Στα σχολικά βιβλία αναφέρεται ως "εμβαδόν" αλλά και ως "εμβαδό" (βλ. σελίδα 10 στο http://ebooks.edu.gr/modules/document/file.php/DSDIM-E113/%CE%94%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%A0%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE/10-0209-01_Mathimatika-E-Dimotikou_Vivlio-Mathiti-T1.pdf). Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στο Λεξικό της κοινής νεοελληνικής http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BD&dq=

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις