Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Σκάλα μετατροπής μονάδων μέτρησης


Για να βοηθήσουμε τα παιδιά με τις μετατροπές μονάδων μέτρησης μήκους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια σκάλα. Όταν θέλουμε δηλαδή να μετατρέψουμε μια μονάδα μήκους από μικρότερη σε μεγαλύτερη, κάνουμε διαίρεση, ενώ όταν θέλουμε να μετατρέψουμε μια μονάδα μήκους από μεγαλύτερη σε μικρότερη, κάνουμε πολλαπλασιασμό.


Πιο συγκεκριμένα, εάν για παράδειγμα χρειάζεται να μετατρέψουμε τα δέκατα σε μέτρα, θα τοποθετήσουμε το ανθρωπάκι στα δέκατα και θα το μετακινήσουμε ένα σκαλοπάτι για να πάει στα μέτρα. Επομένως, θα διαιρέσουμε τον αριθμό μας με το 10.

Εξηγούμε στα παιδιά ότι για κάθε σκαλοπάτι πολλαπλασιάζουμε ή διαιρούμε με το 10, αναλόγως αν κατεβαίνουμε ή ανεβαίνουμε.

Για να φτιάξω τη σκάλα χρησιμοποίησα μια συσκευασία αποθήκευσης φαρμάκων (Niflamol). Εκτύπωσα τα καρτελάκια σε μπλε χαρτί, τα πλαστικοποίησα και τα έκοψα περιμετρικά. Στη συνέχεια, τα κόλλησα με χαρτοταινία στη σκάλα. 

Έπειτα, εκτύπωσα το ανθρωπάκι σε κίτρινο χαρτί, το πλαστικοποίησα και το έκοψα περιμετρικά. Το κόλλησα με χαρτοταινία σε ένα μπλε καλαμάκι, το οποίο στερέωσα σε καπάκι χρησιμοποιώντας πλαστελίνη.


Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα και άλλες δύο σκάλες, για τη μετατροπή μονάδων μέτρησης εμβαδού και μάζας.


Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ. Η εικονογράφηση είναι της Γαλήνης Γκαλά.

Μία ακόμα σκάλα με απλά υλικά μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις