Όροι χρήσης

Το εκπαιδευτικό υλικό προορίζεται για ιδιωτική χρήση από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές και γονείς. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων (φωτογραφίες, κείμενα, αρχεία) σε άλλους ιστότοπους. Όποιος εκπαιδευτικός ανεβάζει φωτογραφίες στον ιστότοπο του σχολείου του (ή σε άλλο μέσο) από την αξιοποίηση του υλικού, να προσθέτει τον ενεργό σύνδεσμο της πηγής. Αναφορικά με τις ψηφιακές τάξεις, μπορείτε να εισάγετε τον υπερσύνδεσμο της κάθε ανάρτησης (όχι των αρχείων).

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Θεματική ορθογραφία και οικογένειες λέξεων


Για την εκμάθηση της καταληκτικής ή γραμματικής ορθογραφίας σημαντικός είναι ο ρόλος των κανόνων. Η θεματική ή αλλιώς ιστορική όμως ορθογραφία των λέξεων έχει να κάνει με την ετυμολογία και επομένως με την απομνημόνευση.
Η δημιουργία οικογένειας λέξεων είναι μια τεχνική ομαδοποίησης που αξιοποιείται στο πλαίσιο προγραμμάτων διορθωτικής αγωγής της ορθογραφίας. Με τις οικογένειες λέξεων τα παιδιά μπορούν να δουν τις συσχετίσεις μεταξύ των ομόρριζων λέξεων και να οδηγηθούν στην ορθή τους γραφή.

Για να διευκολύνουμε τα παιδιά χρησιμοποιούμε μια πολυκατοικία. Εκτυπώνουμε το αρχείο και το πλαστικοποιούμε. Τοποθετούμε την πολυκατοικία σε εμφανές σημείο για τα παιδιά. Καθημερινά επιλέγουμε μια ριζική λέξη (π.χ. παίζω) και τη γράφουμε με μαρκαδόρο ασπροπίνακα στη στέγη της πολυκατοικίας. Κατόπιν ζητάμε από τα παιδιά να βρουν παράγωγες λέξεις (π.χ. παιδί, παιχνίδι κλπ.). Οι λέξεις αυτές "κατοικούν" στους ορόφους της πολυκατοικίας, επομένως τις γράφουμε εκεί με τον μαρκαδόρο ασπροπίνακα. Την επόμενη μέρα τις κάνουμε μια επανάληψη και τις σβήνουμε για να γράψουμε άλλες.

Με αυτήν τη δραστηριότητα τα παιδιά κατακτούν τη σημασιολογία και την ετυμολογία των λέξεων. Μαθαίνουν δηλαδή τις λέξεις, καθώς τις συνδέουν με άλλες παράγωγες ή σύνθετες που ανήκουν στην ίδια σημασιακή-ετυμολογική οικογένεια.

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πολυκατοικία των λέξεων για να φτιάξετε ομάδες λέξεων που να έχουν την ίδια κατάληξη. Γράφετε για παράδειγμα την επιθυμητή κατάληξη στη στέγη (π.χ. -ω) και καλείτε τους μαθητές να αναφέρουν άλλες λέξεις με την ίδια κατάληξη (π.χ. γράφω, τρέχω κλπ.). Με τον τρόπο αυτόν τα παιδιά εξασκούνται στην καταληκτική ή γραμματική ορθογραφία.


Για τις μεγαλύτερες τάξεις η δραστηριότητα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τα μέρη του λόγου. Πιο συγκεκριμένα, εκτυπώνουμε τα βελάκια με τα μέρη του λόγου και τα τοποθετούμε δίπλα σε κάθε όροφο είτε με μανταλάκια είτε με χαρτοταινία. Οπότε στον όροφο με την ένδειξη π.χ. "ρήμα" βάζουμε μόνο ρήματα και ούτω καθεξής.

Μπορείτε να βρείτε το αρχείο εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Τέλεια η ιδέα της πολυκατοικίας, μου αρέσει πολύ γιατί στο παιδί θα μείνει η εικόνα. Συνήθως υπάρχει μια λίστα με τις λέξεις της οικογένειας τη μία κάτω από την άλλη. Μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη και είναι δύσκολο το παιδί να καταλάβει απόλυτα το θέμα της οικογένειας των λέξεων. Με την πολυκατοικία όμως τα πράγματα αλλάζουν και δίνεται μια οπτική εικόνα γνωστή στο παιδί από την καθημερινή του ζωή που είναι εύκολο να συγκρατήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οδηγίες εκτύπωσης

Αποθηκεύστε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια προχωρήστε στην εκτύπωσή τους. Διαφορετικά αλλάζουν οι διαστάσεις του υλικού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις